امروزه صنعت غذا و نوشیدنی برای تامین تقاضای مصرف کننده به فناوریهای خلاقانهای نیاز دارند. از آنجا که ازن، یک گاز دوستدار طبیعت است، کسب و کارهای موجود در این صنعت میتوانند این گاز را به عنوان یک ضدعفونیکنندهی قدرتمند بدانند و از آن در اقدامات بهداشتی خود بهره بگیرند.
ازن قدرت مبارزه با طیف گستردهای از آلایندهها و میکروارگانیسمهایی مانند انواع باکتریها، قارچها، ویروسها، و هاگها را دارد. به همین دلیل، استفاده از این ضدعفونیکننده در فرآوری و نگهداری مواد غذایی بسیار مناسب است و موجب صرفهجویی در انرژی و هزینه و همچنین کاهش زمان پردازش میشود.
بنابراین، این گاز آلی ضمن مزایایی بسیاری که دارد میتواند جایگزینی مناسب برای ضدعفونیکنندههای شیمیایی دیگری در صنایع غذایی باشد.
فرآوری مواد غذایی با استفاده از ازن
ازن در فرآوری مواد غذایی نقش موثری دارد که بعضی از آنها عیارتند از:
– کنترل رشد بیولوژیکی میکروارگانیسمهای ناخواسته در محصولات غذایی؛
– کاهش مصرف آب با افزایش استفاده مجدد از آب؛
– کنترل بو و دود در محل فرآوری؛
– ضدعفونی انواع سبزیجات تازه، میوهها، ماهی، گوشت و مرغ و غیره؛
– تهیه غذای سالم و بدون عوامل بیماریزا؛
– مبارزهی موثر با طیف گستردهای از میکروارگانیسمهای مضر.
ضدعفونی کردن با ازن
در زیر به بعضی از نقشهای کاربردی ازن در ضدعفونی کردن پرداختیم:
– استفاده مستقیم ازن در غذا به عنوان یک مادهی ضد میکروبی موثر؛
– تبدیل شدن به اکسیژن بعد از استفاده در مواد غذایی؛
– کاهش آلودگی عوامل بیماریزای بالقوه در مواد غذایی؛
– کاهش بار میکروبی در محل فرآوری و پردازش مواد غذایی؛
– اکسید کردن و از بین بردن میکروبهای سطوح به راحتی با اسپری کردن محلول ازن بر آن؛
– تمیز و ضد عفونی کردن بستهبندیها، تجهیزات، دیوارها، کف، ابزار، میز، مخازن، ظروف، بطریها، قفسهها، چاقوها و همهی سطوح بدون باقی گذاشتن ردی از طعم، بو و یا آثار مواد سمی.
نگهداری و ذخیرهسازی
در ادامه به بعضی از نقشهای موثر ازن در حفظ، نگهداری و ذخیرهسازی اشاره میکنیم:
– ازن را میتوانیم به عنوان نگهدارنده و ذخیرهسازی مواد گوشتی و سبزیجات استفاده کنیم چرا که به طور قابل توجهی از رشد مخمر و کپک جلوگیری میکند؛
– برای از بین بردن میکروارگانیسمها، فضاهای ذخیره و نگهداری مواد غذایی با گاز ازن تمیز و ضدعفونی میشوند؛
– با ازنسازی، میکروارگانیسم ها و خانوادههای باکتریهای بیماریزا در مواد غذایی یخچالی از بین میرود؛
– ازن موجب توقف گاز اتیلن میشود. در نتیجه، با کاربرد این گاز، از رسیدن زودهنگام میوهها و سبزیجات و فساد حاصل از تولید میکروارگانیسمها جلوگیری میشود؛
– گاهی اوقات، محصولات غذایی خام را از جمله پیاز و سیبزمینی میتوان در فضای حاوی ازن گازی ذخیره کرد؛
– ازن روند ماندگاری را بهبود میبخشد، در حالی که بر طعم و بوی غذا بیاثر است؛
– و در کل، در صورت استفاده صحیح، ماهیت مواد غذایی کامل حفظ میشود.
کاربرد ازن در صنایع غذایی
امروزه صنعت غذا و نوشیدنی برای تامین تقاضای مصرف کننده به فناوریهای خلاقانهای نیاز دارند. از آنجا که ازن، یک گاز دوستدار طبیعت است، کسب و کارهای موجود در این صنعت میتوانند این گاز را به عنوان یک ضدعفونیکنندهی قدرتمند بدانند و از آن در اقدامات بهداشتی خود بهره بگیرند.
ازن قدرت مبارزه با طیف گستردهای از آلایندهها و میکروارگانیسمهایی مانند انواع باکتریها، قارچها، ویروسها، و هاگها را دارد. به همین دلیل، استفاده از این ضدعفونیکننده در فرآوری و نگهداری مواد غذایی بسیار مناسب است و موجب صرفهجویی در انرژی و هزینه و همچنین کاهش زمان پردازش میشود.
بنابراین، این گاز آلی ضمن مزایایی بسیاری که دارد میتواند جایگزینی مناسب برای ضدعفونیکنندههای شیمیایی دیگری در صنایع غذایی باشد.
فرآوری مواد غذایی با استفاده از ازن
ازن در فرآوری مواد غذایی نقش موثری دارد که بعضی از آنها عیارتند از:
– کنترل رشد بیولوژیکی میکروارگانیسمهای ناخواسته در محصولات غذایی؛
– کاهش مصرف آب با افزایش استفاده مجدد از آب؛
– کنترل بو و دود در محل فرآوری؛
– ضدعفونی انواع سبزیجات تازه، میوهها، ماهی، گوشت و مرغ و غیره؛
– تهیه غذای سالم و بدون عوامل بیماریزا؛
– مبارزهی موثر با طیف گستردهای از میکروارگانیسمهای مضر.
ضدعفونی کردن با ازن
در زیر به بعضی از نقشهای کاربردی ازن در ضدعفونی کردن پرداختیم:
– استفاده مستقیم ازن در غذا به عنوان یک مادهی ضد میکروبی موثر؛
– تبدیل شدن به اکسیژن بعد از استفاده در مواد غذایی؛
– کاهش آلودگی عوامل بیماریزای بالقوه در مواد غذایی؛
– کاهش بار میکروبی در محل فرآوری و پردازش مواد غذایی؛
– اکسید کردن و از بین بردن میکروبهای سطوح به راحتی با اسپری کردن محلول ازن بر آن؛
– تمیز و ضد عفونی کردن بستهبندیها، تجهیزات، دیوارها، کف، ابزار، میز، مخازن، ظروف، بطریها، قفسهها، چاقوها و همهی سطوح بدون باقی گذاشتن ردی از طعم، بو و یا آثار مواد سمی.
نگهداری و ذخیرهسازی
در ادامه به بعضی از نقشهای موثر ازن در حفظ، نگهداری و ذخیرهسازی اشاره میکنیم:
– ازن را میتوانیم به عنوان نگهدارنده و ذخیرهسازی مواد گوشتی و سبزیجات استفاده کنیم چرا که به طور قابل توجهی از رشد مخمر و کپک جلوگیری میکند؛
– برای از بین بردن میکروارگانیسمها، فضاهای ذخیره و نگهداری مواد غذایی با گاز ازن تمیز و ضدعفونی میشوند؛
– با ازنسازی، میکروارگانیسم ها و خانوادههای باکتریهای بیماریزا در مواد غذایی یخچالی از بین میرود؛
– ازن موجب توقف گاز اتیلن میشود. در نتیجه، با کاربرد این گاز، از رسیدن زودهنگام میوهها و سبزیجات و فساد حاصل از تولید میکروارگانیسمها جلوگیری میشود؛
– گاهی اوقات، محصولات غذایی خام را از جمله پیاز و سیبزمینی میتوان در فضای حاوی ازن گازی ذخیره کرد؛
– ازن روند ماندگاری را بهبود میبخشد، در حالی که بر طعم و بوی غذا بیاثر است؛
– و در کل، در صورت استفاده صحیح، ماهیت مواد غذایی کامل حفظ میشود.
